Unesco - Comissió per la pau i la solidaritat

DNIP 2022

 

DENIP (Dia Escolar de la No-Violència i la Pau 30 de gener)

Del 26 de gener al 4 de febrer

La Comissió UNESCO ens ha preparat un seguit de xerrades, exposicions, tallers, dinàmiques ... per commemorar aquesta diada.

“ La violència la trobem arreu, des dels grans conflictes internacionals (Ucraïna, Síria, Afganistan, ...) fins a les micro-violències quotidianes. Conscienciar a l'alumnat és un primer pas, necessari però no suficient (prou que ho sabem) per, sinó eradicar la violència, almenys mitigar-la. “ Comissió UNESCO

1r ESO. "La fotografia com a paisatge Social”

Xerrada amb el foto-periodista Jordi Oliver Impactant xerrada que ha mostrat als alumnes de 1r d'ESO la cruenta realitat dels camps de refugiats a Europa. La fotografia de paisatges socials retrata els efectes dels éssers humans a la terra; és la fotografia del paisatge humà̀ o de l’humà̀.

El foto-periodista Jordi Oliver s’ha centrat bàsicament en tres camps: la
fotografia, el documental i l’ensenyament

 

2n ESO. Vídeo sobre la tasca de ProemAid a l’illa de Lesbos

PROEMAID és un equip espanyol de professionals de les emergències que ajuden de forma voluntària des del desembre del 2015 al sud-est de l'illa grega de Lesbos i des del setembre del 2017 han començat també a ajudar a la Mediterrània Central. El seu objectiu: auxiliar i rescatar persones en greu risc al mar. https://youtu.be/9vyXzpXb2XM

Per a més informació

https://www.proemaid.org

 

3r ESO. Exposició "Cicatrius compartides"

Els alumnes han pogut veure l’exposició de la mà del responsable del projecte Josep Ramon Giménez a la Casa de la Paraula. Organitzada per l’Associació Farners Solidari juntament amb la Lliga dels Drets dels Pobles.

Cicatrius compartides vol sensibilitzar sobre la violència exercida sobre les dones i els infants a la República Democràtica del Congo.

Per més informació
https://www.culturascf.cat/ca/programacio/c/2458-cicatrius-compartides.html

 

4t ESO. Dinàmica "Atrapades"

Dinàmica de la companyia teatral La nave va. Taller teatral participatiu, “..que combina el teatre amb la participació activa de les persones assistents (...)un taller que
promou la reflexió sobre les persones que es veuen obligades a abandonar el seu lloc d'origen, els drames de l'emigració, les persones refugiades i les fronteres”.

Per a més informació
https://www.lanaveva.org/wp-content/uploads/2020/05/Fitxa_Atrapades-entre-dues-realitats.pdf

 

Postobligatoris: CF i batxillerat: Xerrada sobre l’ONG Health Us Nepal

Xerrada amb Ramon Boix, fundador juntament amb el seu fill Marc de la ONG Health Us Nepal. Ens han explicat la tasca que estan duent a terme al Nepal i la rica i apassionant història que es troba al darrera.

Per a més informació

https://healthusnepal.org/?lang=ca

 

Altres activitats que la comissió UNESCO ens ha posat a l'abast per treballar amb l'alumnat dins les a les aules:

- "Fam de justícia al Congo. Abordant les violències de gènere", proposta didàctica pensada especialment per l'alumnat a partir de 3r d'ESO.

- "No siguis troll", proposta didàctica per pacificar les xarxes socials

- "Refugiats, l'odissea cap a Europa". Exposició fotogràfica sobre la crisi migratòria provocada pel conflicte armat que ha patit la població siriana.

Gràcies companys per apropar-nos a totes aquestes realitats que ens remouen i ens fan tocar de peus a terra.

UNESCO #insscf #denip2022 @inssantacolomadefarners #ong #pau #denip