Projectes

Camins històrics

PROGRMA D'INNOVACIÓ EDUCATIVA  

Apadrinem el nostre patrimoni  _ més informació

Projecte d'apadrinament dels camins històrics de la Selva

- Nens i nenes, vigileu, no caigueu al xarrabasco?

Heu sentit mai aquesta frase? Us l’han dita els vostres avis i àvies? S’està perdent. Els pares potser ja no la saben, però alguns avis potser encara la recorden. Pregunteu’ls-hi. A veure si saben què vol dir la paraula ‘xarrabasco’! És una paraula especial, per diverses raons:

1. No surt a cap diccionari. Mireu-ho. Ni al Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC2), ni al Diccionari Català-Valencià-Balear d’Antoni M. Alcover i Francesc de Borja Moll (DCVB). Això, per sí sol, no és massa destacable: hi ha moltes paraules que no hi surten als diccionaris.

2. Però és una paraula que la gent diu o, més exactament, que la gent deia en molts pobles de la plana de la Selva. Jo mateix l’he sentit de gent gran d’Aiguaviva, Vilobí, Fornells, Riudellots, Cassà, Caldes, Vidreres, l’Esparra... A Santa Coloma de Farners... de moment no. Però qui sap si encara no l’hem trobat.

3. I, finalment, és una paraula que no està sola, sinó que té una ‘família’ llunyana, unes paraules ‘cosines’, podríem dir-ne. A l’Albera, al nord de l’Alt Empordà, en diuen “terrimbasco”, a Besalú i la Garrotxa “xaragaster”. I potser encara n’hi ha més.

A partir de la paraula ‘xarrabasco’, diversos professors de l’institut hem iniciat una recerca en la qual volem implicar tot l’institut, tots els alumnes i tots els professors. De què es tracta? De buscar xarrabascos, és clar. Per això, vam demanar l’any passat a en Jordi Armengol si ens podia dibuixar un logotip per al conjunt d’activitats que volem emprendre.

I com es busca un ‘xarrabasco’ si no n’hem vist mai cap ni sabem com són? Cert. La pregunta és ben lògica, però si us hi heu fixat, amb la informació donada ja tenim algunes pistes o indicis:

1. Si es pot ‘caure en un xarrabasco’, vol dir que deu ser un lloc fondo, enfonsat, en relació al nivell del terreny proper.

2. Podríem imaginar que fos un parany, una trampa per caçar animals... Però no és el cas. Són les persones que cauen en els ‘xarrabascos’. I, primer, cal que hi vagin abans. Cal anar-hi.

3. I si són els avis els únics que ho poden recordar, vol dir que no hi anaven ni en cotxe, ni amb autobús, ni amb moto, ni amb bici. Hi anaven a peu.

Tenint en compte aquests indicis, els professors estem organitzant una sèrie de rutes diferents a la recerca de xarrabascos a la plana de la Selva. Per abarcar més territori, ens dividirem en els segunts grups.